Byersfood
Image default
Recreation / Food

Loonverschil

Het is een ontzettend actueel vraagstuk; de positie van de vrouw in de huidige samenleving. Want er zijn de afgelopen 100 jaar grote stappen gemaakt.

Het begint allemaal 103 jaar geleden, toen algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Maar niet voor iedereen. Nee, dit was alleen voor mannen. De vrouwen pikten dit niet, en ging protesteren voor kiesrecht. Dit bereikten ze in 1919, dus 101 jaar geleden. Maar daarmee was de kous nog niet af. Want een vrouw was nog steeds door de wet minderwaardig aan de man.

Door de komst van de anticonceptiepil in 1959 veranderde er veel. Ineens kreeg de vrouw macht over haar eigen lichaam en wanneer zij een kind wilde krijgen. Daarnaast werd er na lang protesteren eindelijk een belangrijke wet doorgevoerd; de vrouw werd handelingsbekwaam. Dit betekent dat ze eindelijk verantwoordelijk was over haar eigen geld en dus niet meer afhankelijk van of haar vader of haar man hoefde te zijn.

Voor de wet was de vrouw nu wel gelijk, maar in de samenleving nog niet. Er werd gevochten voor de mogelijkheid tot abortus, de mogelijkheid om over straat te lopen zonder na geroepen te worden, ga zo maar door.

Er zijn grote stappen gemaakt, maar er is nog steeds iets wat niet helemaal goed is. En dat is het verschil in loon tussen mannen en vrouwen. Vaak wordt ontkent dat dit er is, maar als je kijkt naar cijfers die zijn uitgegeven door het CBS en het Europese onderzoeksbureau, dan zie je dat het er toch echt is. Dit kan ook heel simpel gedaan worden door naar de payroll, de salarisverwerking, te kijken. Je zult een verschil aantreffen tussen mannen en vrouwen. Dit komt doordat vrouwen minder vragen als ze worden aangenomen, maar ook omdat mannen eerder worden aangenomen op hoge posities. Dit komt omdat je vaak als je opvolger onbewust iemand kiest die heel erg op je lijkt, omdat dat natuurlijk de beste vervanger van jou zal zijn.

https://www.cbbs.nl/

Related Posts

Op zoek naar een groothandel voor bomen en planten?

Een bedrijfsfeest op top locatie

All you can eat sushi