Byersfood
Image default
Recreation / Food

Omzet in supermarkten

Na de hamsterstorm van maart waarbij de supermarkten binnen een paar uur kaal overgelaten werden, is de drang om flink in te slaan van mensen toch wel afgenomen. Er wordt nu gewoon weer normaal gewinkeld, zonder 8 pakken pasta per karretje. Maar toch merken de supermarkten nog steeds een enorme stijging in de omzet. Hoe valt dit te verklaren?

De eerste verklaring heeft te maken met eten. Waar veel mensen normaal eens per week ergens gaan eten in een restaurant of wat afhalen, is dat nu heel wat lastiger geworden. Er moet nu dus vaker gekookt worden. Daarnaast kan er ook niet langer een broodje in de kantine van het werk gehaald worden. Daarom moeten die mensen nu ook hun lunch uit de supermarkt halen.

De tweede verklaring heeft te maken met spullen die niet voedsel zijn. Dit zijn dingen als scheermesjes en maandverband bijvoorbeeld. Normaal gaan mensen daarvoor naar een andere winkel waar het een stuk goedkoper is. Maar door de sfeer die er in de winkels hangt, doen mensen liever hun boodschappen in 1 winkel, zodat ze niet te lang in die sfeer blijven hangen. Daarom worden veel van deze boodschappen nu ook bij de supermarkt gedaan. Daarnaast staan er voor veel goedkope winkels lange rijen, waar mensen niet in willen staan.

Ten slotte heeft de oorspronkelijke hamsterstorm wel een invloed gehad op de cijfers natuurlijk. Want doordat anderen zoveel zijn gaan hamsteren, zijn andere mensen, die niet hamsterden, ook ietsjes meer gaan kopen. Zo komt het dat het ineens storm liep bij de supermarkten en dat de omzet dus zo heeft kunnen stijgen.

De vraag is wanneer de omzet weer zal dalen naar het gemiddelde van andere jaren. Dat zal hoogstwaarschijnlijk voorlopig nog even niet gebeuren. Dus de barcode printer en barcode maker zullen nog wel even overuren moeten draaien.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/